Malam tadi sebab nak mengelakkan dari makan malam dengan nasi, jadi mm buat sup krim cendawan.
Senang ja nak buatnya.
Kalau nak lagi senang, beli yang dah siap pack tu samada dalam kotak, tin atau bungkusan.
-susu kotak penuhkrim (kalau tak full-cream bukan sup krim lah!) atau susu tepung bancuh dengan air;
-serbuk / kiub ayam
- bawang putih dicincang halus (jika suka)
-cincang & blender; bawang besar seeloknya yang jenis putih
-hiris halus: cendawan butang segar atau elok guna yang dalam tin; yang sudah dibelah lagi bagus.
-isi ayam cincang (jika nak guna)
-serbuk lada sulah
-serbuk daun oregano
-sedikit tepung jagung/gandum bancuh dengan air untuk memekatkan kuah
-mm suka gunakan pemekat dari bancuhan oats yang diblender halus (sedap & berkhasiat lagi tu...)
Cara memasaknya:
Tumis sesudu mentega/minyak masak, tumis bawang putih. (mm tak tumis, terus masukkan bawang dalam air je; itupun kalau nak guna)
Dengan api perlahan, didihkan air sehingga menggelegak. (Air ikut banyak mana suka kuahnya)
Masukkan isi ayam dan cendawan. Kacau2 sedikit sebelum masukkan kiub ayam dan susu. Hati2 takut over flow bila mendidih nanti, lagipun susu cepat hangit atau meruap.
Masukkanbancuhan tepung dan oats untuk memekatkan kuah.
Tutup api dan taburkan daun oregano serta lada sulah juga rasa garam jika memerlukannya.
Roti panjang yang keras ni namanya roti baguette atau roti peranchis. Sedap dipotong2 dan sapu dengan mentega garlic.
Siap untuk dihidang....dengan roti apa2 pun okay sup krim ni.
Senang ja nak buatnya.
Kalau nak lagi senang, beli yang dah siap pack tu samada dalam kotak, tin atau bungkusan.
Ada yang serbuk, cuma kena bancuh air panas; ada yang kena larut dengan air dan panas atas api; dan ada yang lagi mudah ready-cook...tuang terus ke dalam mangkuk je!
mm tak suka sangat yang siap-sedia tu sebab kadang2 terasa terlebih masin pada selera mm; walaupun dicatat "NO MSG added".
13-14 tahun sudah mm pernah mengikuti kursus masakan western yang dikelolakan oleh Tuan Hj. Rosli (chefLi) di Ipoh. Antaranya diajar nak buat kuah sup krim ni sendiri. Sejak tu, mm buat sendiri dan seringkali disuruh kawan2 ofis ad masakkan untuk mereka... Pernah mm buat berniaga untuk pasar ramadhan; Alhamdulillah, orang kampung pun dah pandai makan sup mat salleh ni! Namun lama juga dah mm tak masak banyak2 macam dulu tu.
Ni resepi sendiri diolah2 sikit sebanyak supaya menepati selera dan kehendak kesihatan diri sendiri.
Antara bahan2nya: (maaf, mm tak guna sukatan sebenar, main agak2sendiri ja)-susu kotak penuhkrim (kalau tak full-cream bukan sup krim lah!) atau susu tepung bancuh dengan air;
-serbuk / kiub ayam
- bawang putih dicincang halus (jika suka)
-cincang & blender; bawang besar seeloknya yang jenis putih
-hiris halus: cendawan butang segar atau elok guna yang dalam tin; yang sudah dibelah lagi bagus.
-isi ayam cincang (jika nak guna)
-serbuk lada sulah
-serbuk daun oregano
-sedikit tepung jagung/gandum bancuh dengan air untuk memekatkan kuah
-mm suka gunakan pemekat dari bancuhan oats yang diblender halus (sedap & berkhasiat lagi tu...)
Cara memasaknya:
Tumis sesudu mentega/minyak masak, tumis bawang putih. (mm tak tumis, terus masukkan bawang dalam air je; itupun kalau nak guna)
Dengan api perlahan, didihkan air sehingga menggelegak. (Air ikut banyak mana suka kuahnya)
Masukkan isi ayam dan cendawan. Kacau2 sedikit sebelum masukkan kiub ayam dan susu. Hati2 takut over flow bila mendidih nanti, lagipun susu cepat hangit atau meruap.
Masukkanbancuhan tepung dan oats untuk memekatkan kuah.
Tutup api dan taburkan daun oregano serta lada sulah juga rasa garam jika memerlukannya.
Siap untuk dihidang....dengan roti apa2 pun okay sup krim ni.
No comments:
Post a Comment