Friday, August 3, 2012

Florenta

Namanya pun sedap, rasanya lagi sedap.
Berkacang, rangup dan nyam nyam...
Benda ni nak buat pun senang.
Kalau hendak lagi mudah, beli yang ready mix Florenta Mixture di kedai bakeri. Ada yang jenis dipack oleh pekedai dalam plastik biasa dan ada siap2 datang dari pembekal/pengilang; yang ni dia adalah cop kat bungkusannya tu.
Mudah sikit, balik rumah cuma campur2kan kekacang dengan tepungnya dan terus bakar. Gerenti jadi..sebab tu mm pilih yang ni. Harganya agak mahal, tapi 1 bungkus tu jenuh jugalah kalau nak makan sekeluarga. Berbaloi-baloi.
 Florenta ni macam kuih bipang ataupun kacang potong yang kita selalu makan masa sekolah dulu2 tu.

Cuma mm tak pastilah samada Florenta ni jugakah yang dipanggil sebagai Caramel Nut atau juga kuih Biscotti tu... 
Rasanya Florentine Cookies  atau Square Bar Cookies tu agak berlainan sikit sebab jenis bertepung dan ada mix-fruit, kan; sedangkan Florenta ni tidak. Mungkin juga benda yang sama, resepinya saja yang diubah suai.
mm memang tak berapa pandai dengan nama2 makanan ni. Itulah kadang2 bila orang tanya, mm kata tak tahu; tapi bila dah tengok..."oooo...inikah bendanya!"
yang ni dicelup coklat masakan
kat rumah mm, kosong macam ni pun laku...habisss..
tengok.....sampai tak sempat nak letak dalam pinggan dah nak bergambar;
kalau dah masuk pinggan memang ada je lah tangan yang usik!

No comments:

Post a Comment