Friday, June 8, 2012

menu klasik...






Kalaulah di rumah mm taman ber'maintain' macam ni...ooooh alangkah seronoknya!

Pagi ni makan lempeng/peknga atau kuih dadar cicah sambal sardin. Menu klasik tu.... Mudah, cepat, ringkas dan mengenyangkan.

Cara nak buat pun senang je,
Tepung gandum campur air atau bancuhan susu tepung (susu cair/ kotak pun boleh), atau guna santan. mm guna air je. Nak masukkan sedikit butter atau majrin pun boleh, tapi mm tak gunakan pun; maklumlah nak makanan yang sihat...agar orang yang makan pun sihat juga!
Pecahkan telur sebiji jika nak guna. Kalau tak nak warna putihnya pucat semacam, letakkan sikit serbuk kunyit atau pewarna kuning. Garam sedikit, bergantung pada kuantiti tepung. mm tak letak garam sebab kuah cicahnya sedia bergaram dah, kan.
Gaul2kan supaya tak berketul2 tepungnya, jangan pekat sangat macam nak buat cucur jemput pula. Cairkan sikit je.
Kalau rajin, boleh guna blender sebab nanti adunan jadi cantik; tapi leceh tau bila nak membasuh blender tu!
Dah...siapkan kuali. Elok guna kuali non-stick. Guna kuali biasa yang dok buat goreng cucur tu pun ok. mm gunakan kuali roti canai tu, setengah orang panggil "TAWA"/ tava.

Tawa/ tava/ Indianpan for roticanai-capati-tosei
Sendukkan adunan ke atas kuali, tutup dengan tudung supaya cepat masaknya; dan kalih/ terbalikkan bila sudah masak/ kering.
Angkat dan hidangkan dengan kuah kari/gulai atau sambal.
Boleh juga kawankan dengan madu dan jem.

Bila sebut tentang menu2 klasik lagi tradisional ni, mungkin ada setengan makanan yang kawan2blog tak pernah dengar dan jumpa apatah lagi merasanya..


MASAKAN TRADISI LAGI KLASIK
Tentu ramai yang tak pernah makan gulai/kari daging dengan umbut/batang pisang. Biasanya pisang hutan yang digunakan. Tapi mm pernah masak guna umbut batang pisang yang tumbuh keliling rumah tu. Sedap juga.
isi lembut di dalam batang pisang yang
digunakan untuk memasak kari
gulai/kari daging umbut batang pisang
Masakan ini sangat popular di kawasan pendalaman negeri Kedah khususnya  daerah Sik, Kedah.

umbut kelapa dari batang kelapa yang sudah dibelah
diracik2 atau dipotong2 kecil untuk buat kerabu
Satu lagi  masakan klasik lagi menyelerakan ialah menggunakan umbut dari batang kelapa, yang dari kelapa sawit tu mm tak pernah rasa lagi!
Umbut ni sedap dibuat masak lemak putih atau masak lemak cili api selain dibuat kerabu.
semasa google, mm terjumpa gambar ni..
kalau nak resepi cer cari kat rumah tuan blog tu..
TQVM tuan punya gambar..
Ini umbut kelapa masak lemak putih
sesiapa nak resepi best2, cer jenguk kat blog Mat Gebu
Tentu pula ramai kekawan yang biasa dengan masakan rebung, kan? Rebung ni ialah tunas/anak pokok buluh. Nak guna untuk masakan kena ada caranya, kalau tidak, alamat akan miang lah dari tangan sampai ke tekak! Dulu2 semasa tinggal di Sik, Kedah; mm biasa juga memproses rebung ni. Bukan apa, banyak sangat pokok buluh tumbuh di depan pagar rumah. Bila tengok jiran2 dok mengambilnya, mm pun cuba2 lah belajar cara nak buatnya.

Asal2nya macam ni, semasa kat tanah
Selepas dibersihkan, dibuang bulu2/miangnya, 
Rebung ni ada yang dimasak terus selepas proses membuang miang tu, tapi ada orang yang buat jeruk kerana tahan lama disimpan.

selepas diracik2, sedia untuk dimasak

masak lomak pun sodap!
Semasa pergi makan kenduri di Kedah tempohari, mm dijamu menu2 begini, tu yang teruja nak post kat entry hari ni...
TERASA-RASA LAGI SEDAPNYA!

No comments:

Post a Comment